20 mar. 2014

Fizica cuantica – Experimentul celor doua fante

                               
Sigur ati auzit despre puterea mintii, despre convingerea ca toate gandurile noastre ajung in Univers, care ni le intoarce, in functie de cum gandim! Sau de vorba: ai grija ce iti doresti, pentru ca s-ar putea sa ti se intample! Pai se pare ca oamenii de stiinta au dovedit prin experienta stiintifica adevarul acestui citat.

Experienta pe care o veti vedea in filmuletul de mai jos si care poate fi considerat de unii din voi cea mai mare descoperire a secolului 20. Aceasta experienta dovedeste ca anumite calcule nu stau chiar asa cum ne-au invatat la scoala, ca simturile noastre (auzul, mirosul, simtul, gustatul, vazul) ne joaca feste, si ca si cum nu ar fi suficient,  realitatea pe care o percepem nu ar fi reala.

Detalii despre desfasurarea experientei, pentru cei care au spirit stiintific...iar pentru ceilalti,  va invit sa va uitati direct la filmulet de mai jos.

Experimentul celor doua fante implica o configuratie simpla care trage cu particule de lumina (fotoni) unul cate unul prin doua fante mici dintr-un ecran. Exista un laser care produce lumina. Lumina este atenuata in asa fel incat se emite doar cate un singur foton. 

Acesti fotoni trec prin cele doua fante, existand si o camera care inregistreaza tiparul din spatele ansamblului celor doua fante. Se pot observa pe ecran cum ajung fotonii unul cate unul, unii aici, unii acolo, si pare destul de aleator. De vreme ce fotonii trec unul cate unul, unii printr-o fanta, altii prin cealalta, ar trebui ca ei sa lase o urma cu doua dungi pe perete, dar nu se-ntampla acest lucru. 

In schimb acestia creeaza in mod misterios mai multe dungi. Acesta ar fi rezultatul asteptat atunci cand o raza constanta de lumina: s-ar raspandi pe perete ca o unda. Rezultatul care se obtine ar fi posibil numai daca particular ar  trece prin ambele fante in acelasi timp, cu alte cuvinte, particula este in doua locuri deodata in acelasi timp. 

Atunci cand sunt pusi detectorii in jurul fantelor, cand fotonii sunt urmariti, tiparul de unda dispare. Daca luam detectorii,  tiparul de unda se intoarce. Acest lucru sugereaza ca putem schimba modul in care se comporta realitatea… pur si simplu uitandu-ne. Cu alte cuvinte realitatea insasi nu ar fi reala.

Niciun comentariu: