20 oct. 2014

Harta emotiilor


                            
Inchide ochii si gandeste-te cand te-ai simtit ultima oara indragostit. Poate ca te plimbai cu iubitul/iubita ta in parc sau erati la o cafenea, pierduti unul in ochii celuilalt.Unde ai simtit dragostea? Probabil ai simtit fluturi in stomac sau simteai cum iti sare inima din piept.
Cand o echipa de oameni de stiinta din Finlanda a cerut unui numar de persoane sa  indice unde anume pe corp simteau anumite emotii, au descoperit ca raspunsurile erau surprinzator de asemanatoare, chiar si la persoanele ce proveneau din culturi diferite. Oamenii au declarat ca fericirea si dragostea aprindea scantei aproape in tot corpul, pe cand depresia avea un efect opus: atenua senzatiile de la nivelul bratelor, picioarelor si capului. Pericolul si teama declansau senzatii puternice la nivelul pieptului, au marturisit voluntarii. Iar mania este unul dintre sentimentele care a activat zona bratelor.
Cercetatorii nutresc speranta ca aceste imagini ale emotiilor pe corp vor putea ajuta intr-o buna zi psihologii la diagnosticarea sau tratarea unor afectiuni emotionale. “Sistemul nostru emotional din creier emite semnale catre corp, ajutandu-ne astfel sa ne adaptam la orice situatie,” spune Lauri Nummenmaa, psiholog la Universitatea din Aalto, care a condus studiul.
“Sa spunem ca vezi un sarpe si ti se face frica,” explica Nummenmaa. “Sistemul tau nervos mareste cantitatea de oxigen trimisa muschilor si intensifica ritmul cardiac, pentru a te ajuta sa faci fata amenintarii. Este o reactie automata. Noi nici nu trebuie sa ne gandim la asta.”
harta emotiilor
Persoanele au colorat zonele corpului unde au simtit emotii de baza (randul de sus) si emotii mai complexe (randul de jos). Culorile calde indica zonele pe care persoanele au declarat ca le simt stimulate in timpul emotiei. Culorile reci indica zonele dezactivate.
Aceasta idee este cunoscuta de sute de ani. Dar oamenii de stiinta inca nu s-au pus de acord daca schimbarile din corp sunt diferite pentru fiecare emotie si daca acest model serveste drept model mintii pentru a identifica in mod constient emotiile.
Pentru a incerca sa inteleaga acest lucru, Nummenmaa si echipa sa au efectuat un experiment simplu pe computer cu aproape 700 de voluntari din Finlanda, Suedia si Taiwan.
Echipa a aratat voluntarilor conturul a doua siluete umane pe un ecran si le-a cerut subiectilor sa se gandeasca la una dintre cele 14 emotii: dragoste, dezgust, manie, mandrie, etc. Voluntarii au colorat pe prima imagine zonele din corp unde au simtit ca emotia respectiva activeaza o senzatie. Pe cea de-a doua imagine au colorat zonele corpului pe care au simtit ca emotia respectiva le dezactiveaza.
“Oamenii au fost amuzati de experiment. Este distractiv,” a declarat Nummenmaa pentru Shots. “Am pastrat intrebarile online pentru a fi incercate de oricine doreste.” (http://becs.aalto.fi/~lnummen/participate.htm)
Nu toata lumea a colorat fiecare emotie la fel. Dar cand echipa a facut o medie a hartilor la sfarsit, s-au conturat anumite tipare clare pentru fiecare emotie. Echipa a publicat aceste harti ale emotiilor in publicatia Proceedings of the National Academy of Sciences(Demersuri ale Academiei Nationale de Stiinta).
Echipa inca nu stie in ce mod corespund aceste senzatii auto-declarate cu reactiile fiziologice ale fiecarei emotii in parte.
Dar studii anterioare au descoperit modificari senzoriale la nivelul corpului asociate cu afectiuni emotionale, spune Nummenmaa. “De exemplu, in depresie, oamenii acuza uneori dureri in piept.”
Si sunt chiar dovezi ca atunci cand iti modifici limbajul corpului – pozitia sau privirea – iti poti modifica si perceptia asupra lucrurilor.
Neurologul Antonio Damasio, care nu a participat la studiu, a spus ca este “incantat” de descoperirile lui Nummenmaa deoarece confirma ceea ce el declara de ani de zile: el crede ca fiecare emotie activeaza anumite parti ale corpului, iar recunoasterea acestor modele de catre creier ne ajuta sa identificam in mod constient acea emotie.
“Oamenii cred ca emotiile apar doar in relatia cu altii,” spune Damasio, care este profesor la Universitatea din Carolina de Sud. “Dar emotiile au legatura si cu modul in care relationam cu mediul inconjurator — amenintari si oportunitati.” Pentru acestea, adauga Damasio, ai nevoie atat de corp, cat si de creier.
Sursa acestui articol:
ww.npr.org/blogs/health/2013/12/30/258313116/mapping-emotions-on-the-body-love-makes-us-warm-all-over

Niciun comentariu: