23 aug. 2015

Zu San Li – Punctul celor o suta de boli



O legenda nipona veche povesteste despre un om care ducea un trai fericit si care a primit de la tatal lui o invatatura de nepretuit – intelegerea punctului longevitatii sau punctul celor o suta de boli. Urmand sfatul tatalui sau, fiul a masat in fiecare zi punctul indicat, si a trait atat de mult incat a asistat la nasterea si moartea mai multor imparati. 

Masarea anumitor puncte corporale constituie una dintre cele mai vechi metode de tratament din Orient, folosite de mii de ani. 

Per ansamblu, corpul uman are 365 de puncte si 12 meridiane principale, adica echivalentul numarului zilelor si al lunilor din anul calendaristic. 

Efectele acestor masaje (constand in reflexoterapie si presopunctura), se axeaza pe teoria meridianelor si a canalelor conectate in mod direct la anumite organe ale corpului. 

In medicina chineza, corpul este perceput ca fiind un sistem energetic, astfel incat masajul poate influenta fluxul de energie vitala si activitatea functionala a tuturor organelor. 

Activarea punctului Zu San Li produce un efect de intinerire si de vindecare, intarziind procesul de imbatranire. In China, acest punct este cunoscut sub numele de „punctul longevitatii”, in timp ce in Japonia este denumit „punctul celor o suta de boli”. 

In ce zona a corpului este situat acest punct magic (Zu San Li)? 

Citeste mai jos si vei afla! 


Punctul longevitatii este plasat sub rotula. Pentru a-l localiza, acopera genunchiul cu palma mainii de pe aceeasi parte a corpului. Punctul este situat in portiunea genunchiului cuprinsa intre varful degetului mic si varful degetului inelar, avand aspectul unei mici proeminente la imbinarea oaselor piciorului. 

Iata inca o modalitate de a identifica acest punct: 

Asezat pe podea, apasa cu putere talpile de podea, apoi trage picioarele catre tine. Calcaiele nu trebuie ridicate de pe podea pe timpul miscarii. 

Vei observa mai jos de genunchi o zona ceva mai intinsa. Gaseste punctul cel mai proeminent, pune degetul pe el si revino in pozitia initiala. 

Locul pe care l-ai apasat cu degetul este punctul Zu San Li. 

Ce proprietati are pana la urma acest punct al corpului si de ce il numesc niponii „punctul celor o suta de boli”? 

–Controleaza activitatea organelor situate in jumatatea inferioara a corpului 

–Controleaza activitatea maduvei spinarii in segmentele care sunt responsabile pentru buna functionare a tractului gastro-intestinal si a tractului digestiv, a organelor genitale, a rinichilor, si a glandelor suprarenale. 

Prin masarea punctului Zu San Li poti sprijini activitatea glandelor suprarenale, cele mai puternice glande ale corpului si principalele sustinatoare ale sanatatii organismului. 

Ele excreta in sange adrenalina, hidrocortizon si alti hormoni importanti. Daca masezi „punctul longevitatii” in fiecare zi, poti regla activitatea glandelor suprarenale, care indeplinesc urmatoarele functii in organism: 

–Regleaza tensiunea arteriale 

–Regleaza productia de glucoza si de insulina 

–Combat procesele inflamatorii din organism 

–Echilibreaza sistemul imunitar 

Prin masarea punctului Zu San Li poti inclusiv sa: 

–Imbunatatesti digestia 

–Vindeci bolile tractului gastro-intestinal 

–Tratezi simptomele unui accident vascular cerebral 

Masarea acestui punct te va ajuta sa devii mai increzator, sa combati stresul si anxietatea si sa iti regasesti echilibrul interior. Prin masarea acestui punct poti vindeca numeroase boli si afectiuni, inclusiv sughitul, constipatia, gastrita si incontinenta urinara. 

Cum poti activa „punctul longevitatii”? 

Cel mai indicat este sa masezi punctul Zu San Li dimineata, inainte de pranz, de 9 ori pentru fiecare picior intr-o miscare circulara si in sensul acelor de ceasornic (de 9 ori pe piciorul stang si de 9 ori pe piciorul drept). Se recomanda sa faci acest lucru timp de 10 minute. 

Inainte de inceperea masajului se recomanda sa stai intr-o pozitie confortabila (asezat) si sa te relaxezi. Respira adanc si concentreaza-te asupra trairilor interioare. Abandoneaza-te unei stari de armonie interioara si constientizeaza faptul ca participi la un proces de vindecare. Masajul are un efect stimulator. 

Poti masa punctul cu degetele sau folosind boabe de cereale (hrisca, ovaz, orez, etc ...). 

De asemenea, poti activa acest punct folosind o jumatate de catel de usturoi pe care sa il mentii lipit pe piele timp de 1-2 ore (pana ce pielea se inroseste). 

Masarea punctului Zu San Li seara vizeaza in special pierderea in greutate – se spune ca astfel poti slabi 400-500 de grame pe saptamana. Dar nu se recomanda masarea punctul chiar inainte de culcare, pentru ca poate induce insomnie.

Poti masa punctul Zu San Li in fiecare zi, dar cele mai bune efecte le vei obtine pe timpul fazelor de Luna Noua

–La opt zile de la inceperea fazei de Luna Noua, maseaza acest punct dimineata pe fiecare picior in parte si in sensul acelor de ceasornic. Masajul in aceasta perioada tinteste in primul rand intarirea imunitatii, imbunatatirea activitatii tuturor organelor corpului si incetinirea procesului de imbatranire. 

–Inainte de pranz, maseaza punctul pe fiecare picior in parte in sensul acelor de ceasornic pentru a imbunatati tonusul general al organismului, memoria, activitatea sistemului cardiovascular si a sistemului digestiv. 

–Dupa pranz, maseaza punctul pe ambele picioare simultan pentru a combate stresul, nervozitatea si iritabilitatea, durerile de cap si tulburarile de somn. 

Masarea acestui punct seara pe fiecare picior in parte in directia acelor de ceasornic va contribui la imbunatatirea metabolismului si va sprijini pierderea in greutate. 

Nu mai sta pe ganduri, incearca si tu chiar de azi aceste forme de masaj! 

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte. 
- See more at: http://www.secretele.com/2015/07/zu-san-li-punctul-celor-o-suta-de-boli.html#sthash.7eHJULT5.5Ck1RoJj.dpuf

http://www.secretele.com/2015/07/zu-san-li-punctul-celor-o-suta-de-boli.html

Niciun comentariu: