16 ian. 2014

Toate trucurile pentru a fi fericit

Toate trucurile pentru a fi fericit

Cum sa-ti schimbi viata in 59 de secunde



Toata lumea ar dori sa fie mai fericita, chiar si cei mai bogati, mai slabi, mai grasi, mai frumosi, mai blonzi si mai surazatori. Pe scurt, mai multumiti. Dar niciunul nu a descoperit pana acum secretul fericirii si nu i-a brevetat reteta. Exista insa persoane care au unele sfaturi de dat pentru a obtine schimbari. Chiar in mai putin de un minut, pentru a fi mai precisi. Psihologul britanic Richard Wiseman a scris un manual simplu si usor de consultat, intitulat ”59 Seconds: think a little, change a lot”, in care recomanda cum sa redevii surazator, informeaza cotidianul Il Giornale.
Sfaturile sunt utile pentru a inceta rapid sa mai fii bosumflat pentru acele kilograme in plus pe care le ai, pentru cearta cu logodnicul, pentru discutia de lucru care a mers rau, sau pentru ca ai uitat portofelul pe scaunul din spate al taxiului. Wiseman a studiat timp de luni intregi rezultatele unor analize stiintifice inainte de a scrie manualul destinat marelui public nespecializat. Mai mult decat secretul fericirii, Wiseman a gasit recomandari practice pentru a recastiga buna dispozitie in mai putin de un minut. Primul sfat, cel imediat, este acela de a zambi cel putin 20 de secunde. In opinia profesorului britanic, efectul este garantat: ”Un zambet trebuie sa dureze intre 15-30 de secunde si aminteste-ti sa zambesti cu regularitate”, scrie autorul cartii.
Unul dintre experimentele lui Wiseman a avut ca protagonisti 240 de portofele pentru acte. Le-a impartit in doua grupe: in primul a introdus fotografii cu nou-nascuti si copii surazatori, simpatici si fericiti. Apoi le-a ”pierdut” Dupa cateva saptamani 52% dintre portofele a fost restituit. 32% dintre cele regasite aveau fotografiile copiilor in interior. Potrivit cercetatorului, ”oamenii nu pot evita ca creierul lor sa nu raspunda la fotografiile” nou-nascutilor.
Unul dintre sfaturile cartii este acela de a nu cumpara bunuri, ci de a investi in experienta: sa mergi la un concert, sa incerci sa faci bungee jumping, sa incerci anumite restaurante si localuri insolite.
Exista apoi cei nemultumiti pentru ca ar dori sa manance mai putin sau sa bea mai putin. Potrivit studiilor efectuate de Cornell University din SUA, daca unor persoane li se cere sa umple un pahar cu whisky, cei care au un pahar scurt si lat il umplu mai mult decat cei care au un pahar inalt si ingust. Atunci daca doriti sa beti mai putin si sa incetati sa va simtiti vonovati pentru acea picatura in plus pe care o beti, folositi pahare diferite. Daca vreti sa mancati mai putin, plasati o oglinda in bucatarie. Veti deschide de mai putine ori frigiderul.
Exista multe alte sfaturi in carte, toate legate de mici gesturi ale vietii cotidiene: daca vrei sa placi nu-i face un serviciu celuilalt, fa sa ti se faca un serviciu; daca vrei sa te simti increzator in cursul unei discutii de munca, incepe prin a vorbi de o slabiciune de-a ta; daca ai nevoie de o schimbare ofera-ti un nou hobby, incepe un nou proiect, invata o noua arta, intalneste persoane noi; pentru a te determina sa atingi un obiectiv, vorbeste despre acesta cu prietenii tai, cu colegii, cu familia ta, facandu-l astfel concret; sau aseaza-te in mijlocul unei sali pline de oameni atunci cand participi la o intalnire foarte importanta. 

Niciun comentariu: