16 ian. 2014

Huna

Nov 23, 2013
Aceasta este o poveste străveche…
Atât de veche încât originea ei s-a pierdut undeva, de-a lungul meandrelor timpului. O poveste ca multe altele, despre originile noastre ca specie, ca civilizaţie. Importanţa ei constă în faptul că, pe lângă păstrarea sa în memoria colectivă a unor culturi, a dat naştere practicii Ho’oponopono, un străvechi ritual Hawaiian de vindecare, pe care l-am descris într-un articol anterior.
Huna reprezintă acel sistem de cunoştinţe care stă la baza Ho’oponopono, şi ale cărui principii ghidează şi astăzi viaţa unor comunităţi şi culturi din insulele Pacificului.
Iată deci povestea…
******************
Cu mult timp înaintea gloriei Atlantisului, o rasă de oameni au venit în sistemul nostru solar dintr-un grup de stele acum cunoscut ca „Pleiadele”. Ei se auto-intitulau Oamenii de pe Mu, dar era deasemenea cunoscuţi ca Manahuna sau Menehue, „oamenii puterilor secrete” datorită tehnologiei şi puterilor psihice avansate. Ei erau oameni mici de înălţime ce aveau o filozofie proprie asupra vieţii.
O dată ce s-au stabilit pe pământ, au început să-şi împărtăşească cunoaşterea către omenire. Limba lor era similară cu Polineziana, urme găsindu-se peste tot în lume, iar cunoaşterea lor era Huna.
.
Huna este o filozofie de viaţă despre care se crede că este rădăcina tuturor culturilor şi căilor spirituale străvechi. Liberă de dogmă, este simplu spus „ştiinţa secretă din spatele miracolelor” sau cunoaşterea ascunsă din adâncul sufletelor noastre, despre cine suntem noi de fapt şi despre cum să ne facem viaţa să funcţioneze cu adevărat. În filozofia Huna există şapte principii spirituale ale vieţii care explică modul in care funcţionează lumea. Aceste principii care sunt universale şi atotcuprinzătoare, merg dincolo de percepţia noastră a realităţii, cu o însemnătate mult mai adîncă decât aparenţele. Cele şapte principii ale Huna (ce înseamnă cunoaştere secretă/ascunsă) sunt simple, dar foarte puternice şi pot servi ca meditaţie sau cântece pentru a îmbogăţi viaţa de zi cu zi.
.
1. IKE (i-che) – Lumea este ceea ce crezi că este.
2. KALA – Nu există limitări
3. MAKIA (ma-chi-a) – Energia curge unde o direcţionează atenţia
4. MANAWA (ma-na-ua) – În ACUM rezidă toată puterea
5. ALOHA – A iubi înseamnă a fi fericit cu (cineva sau ceva)
6. MANA – Puterea vine întotdeauna dinăuntru.
7. PONO – Eficacitatea este măsura adevărului.
.
.
Cele 7 principii Huna
.
1. IKE (i-che) – Lumea este ceea ce crezi că esteGândurile pozitive atrag oameni şi evenimente pozitive; gândurile negative atrag oameni şi evenimente negative.
Corolar: Totul este un vis
Visele sunt reale iar realitatea este un vis. Singurul test pe care îl folosim pentru a verifica dacă ceva este real este dacă altcineva trăieşte sau nu ce trăim noi. Halucinaţia înseamnă „visul tău nu se potriveşte cu al meu”. „Realitatea” pentru un şaman este o halucinaţie în masă, sau un vis comun. Dacă această viaţă e un vis şi dacă ne putem trezi plenar în ea, atunci putem schimba visul schimbându-ne felul de a visa.
Corolar: Toate sistemele sunt arbitrare
Toate înţelesurile sunt inventate, iar Adevărul Absolut este orice decizi tu că e. Ceea ce contează este cât de bine se potriveşte sistemul pentru tine, nu cât de adevărat este (ceea ce e doar un concept arbitrar).
.
.
2. KALA – Nu există limităriExperimentăm două tipuri de limitări: creative şi filtrate.
Limitările creative au folositoarea funcţie de a impune anumite graniţe într-un univers infinit pentru a creea astfel experienţe bine definite; aceste limitări vin de la Dumnezeu sau de la Sinele nostru individual. Ele ne dau posibilitatea de a ne trăi viaţa ca oameni pe Pământ (de a juca după acel set definit de reguli – a încălca regulile înseamnă a schimba jocul).
Limitările filtrate sunt impuse de idei sau credinţe care inhibă creativitatea mai degrabă decât să o sporească, cum ar fi idei şi credinţe care conduc la sentimente de neputinţă, răzbunare şi cruzime. Acestea antrenează atenţia fără a avea însă potenţial pentru acţiuni pozitive.
Corolar: Totul este interconectat
Metafora cea mai des folosită pentru asta este o reţea de interdependenţe.
Corolar: Totul e posibil
Tot ceea ce trebuie să faci e să crezi. Însă, cum nu eşti singur în Univers, măsura în care ceva poate fi trăit în comun depinde de credinţa celor din jurul tău.
Corolar: Separarea este o iluzie folositoare
Empatia goală te face la fel de neajutorat ca cel care suferă. Frica te face să îţi uiţi rolul de ţesător de vise.
.
.
3. MAKIA (ma-chi-a) – Energia curge unde o direcţionează atenţia
Meditaţia şi hipnoza sunt pur şi simplu alte tehnici pentru a face acelaşi lucru – a-ţi redirecţiona atenţia către credinţe şi aşteptări pozitive. Ambele sunt stări identice de menţinere a focus-ului atenţiei. Acele aspecte ale vieţii tale prezente care par habituale şi trainice sunt efectul menţinerii permanente a focus-ului atenţiei realizată de Subconştient.
Corolar: Atenţia merge unde o direcţionează energia
Atenţia este atrasă către tot soiul de energii elevate intense.
Corolar: Totul este energie
Gândurile sunt energie, iar un anumit tip de energie poate fi schimbată cu un alt tip de energie.
.
.
4. MANAWA (ma-na-ua) – În ACUM rezidă întreaga putere.
Karma există şi operează numai în momentul prezent. Credinţele, deciziile şi acţiunile tale de azi legate de propria ta persoană şi de cei din jurul tău sunt cele care îţi dau ceea ce ai şi care te fac ceea ce eşti.
Datorită memoriei, putem purta cu noi obiceiuri şi obişnuinţe ale trupului şi minţii de la o zi la alta, însă fiecare zi este o nouă creaţie, şi orice obicei poate fi schimbat în orice moment alegem să o facem – chiar dacă nu e uşor.
Din imensa cantitate de resurse a băncii genetice, alegi acele caracteristici care reflectă credinţele şi intenţiile tale prezente. Părinţii tăi şi fundalul social nu au nimic de-a face cu prezentul tău, însă ceea ce crezi despre ele acum şi felul în care reacţionezi la acele credinţe contează.
Corolar: Totul este relativ.
Definiţia lui „acum” e direct dependentă de gradul tău de conştienţă (secundă, oră, an, o viaţă)
Corolar: Puterea creşte odată cu atenţia senzorială
Mulţi dintre oamenii care trăiesc azi nici măcar nu se află aici – atenţia lor este focusată fie în trecut, fie în viitor. Direct proporţional cu gradul în care îşi scad conştientizarea momentului prezent, le scade şi eficienţa şi puterea din prezent.
.
.
5. ALOHA – A iubi înseamnă a fi fericit cu (cineva sau ceva)
Existenţa iubirii este direct dependentă de măsura în care eşti fericit cu obiectul iubirii tale. Partea de nefericire vine din teamă, furie şi îndoială. A fi profund îndrăgostit înseamnă a fi conectat profund, iar profunzimea şi claritatea conexiunii cresc pe măsură ce teama, furia şi îndoiala sunt îndepărtate.
Corolar: Iubirea creşte pe măsură ce încetăm să mai judecăm
Critica ucide relaţiile, lauda le construieşte şi re-construieşte. Când lauzi, susţii binele, iar acesta creşte. Când critici, susţii răul, iar acesta creşte.
Corolar: Totul este viu, conştient şi receptiv
Subconştientul tău receptează şi înmagazinează orice laudă sau critică pe care le aude, chiar dacă ele nu sunt direcţionate către el, chiar dacă rosteşti laudele sau criticile cu voce tare. Fiecare critică te separă de şi îţi scade nivelul de conştientizare a obiectului criticii tale, până când ajungi să răspunzi la o creaţie secundară de-a ta, care se poate să nu mai semene cu originalul. Când cineva te critică pe tine, găseşte-ţi motive să te lauzi, pentru a contracara critica.
.
.
6. MANA – Toată puterea vine dinăuntru.Fiecare eveniment pe care îl trăieşti este atras în mod creativ către tine de propriile tale credinţe, dorinţe, temeri şi aşteptări, după care tu poţi reacţiona la evenimentul respectiv fie în mod instinctiv fie în mod conştient. Aceasta nu înseamnă că tu eşti de vină pentru un abuz pe care îl trăieşti, pentru că tu nu erai probabil conştient atunci de credinţele, atitudinile şi aşteptările tale negative. 
Corolar: Totul are putere
Tu nu deţii TOATĂ puterea din lume – toţi au aceeaşi putere. Vestea bună este că poţi lucra cu această putere.
Corolar: Puterea vine din autoritate
Autoritatea încrezătoare este cheia creaţiei conştiente.
.
.
7. PONO – Eficacitatea este măsura adevărului.Mijloacele determină scopul, nu scopul scuză mijloacele. Ceea ce contează sunt lucrurile care merg, care se potrivesc, care funţionează.
Corolar: Există întotdeauna o cale alternativă de a face orice
Orice problemă are mai mult de o singură soluţie. Dacă ţelul este important, nu ar trebui să renunţi niciodată, ci doar să îţi schimbi abordarea.
.
******************
Sunt convins că şi fără invitaţia mea vei realiza o comparaţie între aceste principii, expuse pe scurt aici, şi principiile care ne (mai?) guvernează astăzi viaţa şi societatea.
Ca întotdeauna, singurele concluzii valabile sunt cele pe care tu le vei trage.
Pentru că realitatea este ceea ce tu percepi.

Sursa: http://www.corasand.com

Niciun comentariu: