27 feb. 2014

Cum creste nivelul de Constiinta?

                                           
Ce reprezinta “cresterea nivelului de cosntiinta” de fapt? Acest fenomen este adesea portretizat ca fiind o realizare supra-omeneasca care ne va oferi puteri super-puteri spirituale, dar de fapt este vorba de libertatea de a fi noi insine, in noi insine. Cu cat ne simtim mai liberi in interiorul nostru, neavand neaparat un motiv rational, cu atat ne vom simti mai liberi, mai usori. Puteti uita de gandurile care va indeamna sa deveniti ceva, ceva “special”. Dezvoltarea nivelului de constiinta reprezinta procesul de eliberare de toate standardele auto-impuse si de cele impuse de societate.
Iata zece ponturi extrem de importante care m-au ajuta in propria mea calatorie:

10. Iubeste liber

dragoste
Ti-ai baricadat inima cu bariere, incerci sa te protejezi intr-o asemenea masura incat dragostea nu mai poate curge in exterior in mod liber? Majoritatea dintre noi, intr-un anumit moment al vietii noastre am adoptat credinta potrivit careia “dragostea ne poate face sa suferim”, sau ca exista anumite conditii care trebuie sa fie indeplinite pentru a lasa dragostea sa curga liber. Cu totii ne-am inchis la un moment dat, de obicei in momentele in care ne-am simtit refuzati sau in momentele in care am simtit ca nu ni se raspunde cu aceasi dragoste pe care o oferim. Cu siguranta, daca veti observa atent acest mod de a trai, aceasta iluzie foarte restrictiva, creaza mult mai multa suferinta si mult mai multe tensiuni.
Daca dorim sa ne eliberam cu adevarat de tot bagajul emotional pe care-l caram si sa devenim mai usori, mai liberi, trebuie sa ne deschidem inima indiferent de cat de mult acest lucru ne poate provoca suferinta. Va asigur ca este mult mai dureros sa traiesti cu o inima inchisa.
Adevarul este ca, iubirea circula fara efort intre toate fiintele, indiferent de aparentele exterioare sau de roluri. Noi suntem dragostea, si noi suntem unul si acelasi. Iubirea noastra neconditionata este starea nostra naturala, iar suferintele sunt doar sistemele de protectie pe care le-am cladit in jurul acestei iubiri.

9. Locuiti in corpul vostru

grounded
Acesta este unul dintre cele mai eficiente modalitati prin care va puteti linisti mintea, prin care va puteti conecta cu momentul prezent, prin care puteti elimina rezistenta interioara, prin care puteti elimina judecatile din viata dumneavoastra, prin care va puteti asculta intuitia interioara si prin care va puteti conecta cu propriul vostru corp fizic. Atunci cand esti pierdut printre gandurile tale, observa cum atentia ta se afla in mintea ta, foarte putina fiind acordata propriului nostru corp fizic. Un mod eficient prin care putem deveni constienti de momentul prezent este prin conectarea atentiei noastre la propria noastra respiratie sau senzatiile corpului nostru. Aceastra practica ne linisteste mintea si ne aduce atentia in momentul prezent.

8. Nu analizati prea mult

Frustrated Woman Using Laptop
Joe Martino spune: “Raspunsurile la provocarile noastre sunt de multe ori destul de simple. Daca va surprindeti ca analizati si re-analizati tot timpul, probabil va petreceti foarte mult timp in mintea dumneavoastra. Iesi din mintea ta! Raspunsurile vor veni atunci cand ai nevoie de ele.”
Aceasta este o perspectiva extraordinar de valoroasa. Avem tendinta sa credem ca mintea noastra ne poate oferi raspunsul la cele mai importante intrebari pe care le avem. Ne putem relaxa, nu este responsabilitatea mintii noastre de a oferi intelepciunea de care avem nevoie. Mintea este un instrument practic pentru sarcini care pot fi realizate acum, in momentul prezent, nu a fost creata sa functioneze la o capacitate mai mare decat cea pentru care a fost conceputa. Toata creativitatea, intelepciunea provine din spatiul gol pe care fiecare dintre noi i-l avem in noi insine, din fiinta noastra.

7. Imprieteniti-va cu necunoscutul

fear of the unknown
Necunoscutul reprezinta ceva ce nu am creat inca. Noi suntem cei care cream, moment dupa moment, dintr-un camp de posibilitati infinite. In mod natural, noi suntem fiinte fluide. Incercati sa renuntati la trecut, nu-l mai carati dupa dumneavoastra. Incercati sa incetati sa va mai proiecati in viitor, o sa ajungeti si acolo, iar cand o sa ajungeti, o sa fie tot “momentul prezent”. Atunci cand nu ne mai identificam cu trecutul nostru si cand lasam viitorul sa fie ceea ce este, un teritoriu necunoscut, tot ceea ce ramane este ceea ce este real: acest moment. In acest moment, totul este proaspat si natural. Libertatea poate fi simtita doar in acest moment. La urma urmei, prin aceste proiectari ramanem blocati in vechile noastre modele de gandire.

6. Fiti mai interesati de reactia dumneavoastra decat de persoana care v-a provocat-o

over reacting 01,
Avem obiceiul sa reactionam tot timpul in acelasi mod in anumite scenarii. Ar putea fi momentul in care sa punem la indoiala propriile noastre reactii in loc sa aratam cu degetul in stanga si in dreapta. Putem accepta ipoteza potrivit careia, celelalte suflete si circumstantele vietii noastre sunt facute sa ne faca sa devenim constienti de defectele si de sensibilitatile noastre. Ar trebui sa le multumim mesagerilor pentru mesajele pe care ni le aduc. Sigur, reactia poate fi puternica in anumite cazuri, dar acestea sunt momentele in care putem aplica intelepciunea si in care putem sa fim prezenti cu sentimentele noastre.

5. Nu transforma  “dezvoltarea personala” intr-o modalitate prin care poti obtine ceea ce-ti doresti

a means to an end
Atunci cand suntem identificati cu egoul, suntem identificati cu gandul “imi lipseste ceva, prin urmare trebuie sa umplu”, cand de fapt, suntem intregi, completi si perfecti. Chiar si in ceea ce priveste dezvoltarea noastra spirituala, putem sa fim prinsi in gandirea de genul “daca elimin acest mod de a gandi, voi putea manifesta in plan fizic relatia ideala” sau “daca-mi elimin aceasta frica voi putea obtine ceea ce-mi doresc”. In aceasta stare, ne judecam propria noastra experienta, propriul nostru mesager si invatator si ne uitam in exteriorul nostru dupa alte lucruri care sa ne ajute sa umplem acel gol interior imaginar. Eliminati starea de asteptare din viata dumneavoastra.

4. Nu fi prea dur cu tine

http://www.dreamstime.com/-image12434833
Cresterea constiintei nu este o misiune serioasa. In aceasta misiune, nu exista nicio judecata de sine, nu exista asteptari. Amintiti-va ca suntem oameni si suntem aici pentru a imbratisa umanitatea din noi, nu suntem aici pentru a o nega. Nu ne lipseste pacea in viata de zi cu zi pentru ca ne-am permis sa fim oameni, ci ne lipseste pentru ca ne-am judecat si rezistam anumitor aspecte ale fiintei noastre in timp ce urmarim supra-evaluarea altor persoane. Nu suntem aici pentru a face un inamic din propria noastra fiinta sau pentru a face un inamic din egoul nostru. Suntem aici pentru a deveni constienti de modul in care egoul opereaza si pentru a face anumite alegeri constiente fara un gram de judecata de sine.

3. Identifica-te cu…nimic, nici macar o identitate spirituala

identify with nothing
Priveste o floare, un iepuras sau o pasare. Crezi ca iepurasul topaie crezand ca este un iepuras, sau crez ca pasarea canta pentru ca asta se presupune ca ar trebui sa faca? Acelasi lucru este valabil si legat de noi insine. Cu cat ne identificam mai putin cu identitatea noastra, cu atat permitem sinelui nostru autentic sa iasa la lumina si cu atat mai plini de viata si de libertate o sa ne simtim.
Nu te mai identifica cu gandurile, cu emotiile tale. Cea mai buna modalitatea prin care putem trece peste toate conditionarile, traumele, emotiile negative pe care le-am experimentat este de a accepta sentimentele noastre si de a inceta sa ne identificam cu povestea noastra de viata, fie ea buna sau rea. Acest lucru reprezinta o mare provocare pentru cei mai multi dintre noi, dar ne putem aminti ca “ne-identificarea” nu este ceva ce facem, este ceva ce suntem. In spatele zgomotului mental suntem noi, noi observam gandurile, sentimentele, situatiile fara sa le judecam sau sa ne identificam cu acestea. Cand facem tranzitia consienta de la identificare la observare detasata, trecem de la rezistenta si confuzie, la pace si claritate.

2. Lasa in spate frica de sentimente

fear of feelings
Descoperirea a ceea ce suntem noi cu adevarat este asemanatoare cu deschiderea usii unei case, casa fiind o metafora pentru mintea umana. Faci un pas si lasi un pic de lumina inauntru. Dar oare acest pas presupune ca am fost in fiecare incapere din aceasta casa? Inseamna oare ca am deschis fiecare sertar, ca am cercetat fiecare coltisor al casei sau ca am ajuns in inspaimantatorul subsol? Esti de acord sa lasi usile casei deschise pentru tine si pentru cei din jurul tau?
Lumina constiintei noastre nu se limiteaza doar la aspectele acceptabile si cu care esti comfortabil. Ea se afla in noi insine pentru a lumina cele mai intunecate colturi ale mintii noastre. Cand alegem sa nu mai fin controlati de teama si sa experimentam emotiile pe care candva le-am ignorat, vom pastra in mod natural toate usile deschise stiind ca nimeni nu poate distruge ceea ce suntem noi cu adevarat.

1. Fii prezent!

prezenta
Inlocuieste pretentia cu prezenta! Nu trebuie sa astepti pana cand te simti “bine”, “perfect”, “iluminat”, pentru a te relaxa in propria fiinta. Nu este necesar sa privesti calatoria altora pentru a avea un grad de comparatie. Acest gen de gandire nu face decat sa te faca sa gandesti intr-o anumite perfectiune utopica. Esti deja perfect, accepta!

http://www.e-dimineata.ro/zece-ponturi-importante-care-ti-vor-raspunde-la-intrebarea-cum-pot-sa-mi-cresc-nivelul-de-constiinta/

Niciun comentariu: