27 feb. 2014

Particula lui Dumnezeu

   Atentie depaseste spatiul
                                            
Particula descoperita vara trecuta, in urma unor experimente realizate in cadrul acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC), din apropiere de Geneva, constituie un “indiciu puternic” ca aceasta particula este intr-adevar mult cautatul boson Higgs, conform CERN.
Comunicatul nu confirma insa faptul ca asa-numita particula a lui Dumnezeu a fost descoperita, fiind nevoie de date suplimentare pentru acest lucru. Daca arata ca un boson Higgs, se comporta ca un boson Higgs si se descompune ca un boson Higgs, atunci probabil ca este bosonul Higgs – este concluzia la care au ajuns fizicienii de la acceleratorul de particule LHCaflati in cautarea ipoteticei “particule a lui Dumnezeu” care ar fi conferit masa tuturor celorlalte particule.Noua particula despre care se crede ca ar putea fi mult cautatul boson a fost descoperita in cursul verii trecute, iar pana in prezent proprietatile sale coincid modelului teoretic al particulei lui Higgs.
Deocamdata nu exista suficiente dovezi care sa certifice fara umbra de indoiala faptul ca aceasta particula descoperita vara trecuta, in doua experimente independente unul de celalalt, denumite ATLAS si CMS, este bosonul lui Higgs, dar dovezile adunate pana in prezent o prezinta drept principala candidata. Problema cu care se confrunta acum fizicienii de la CERN nu este doar daca respectivul boson este particula lui Dumnezeu, ci si daca acesta este acelasi boson Higgs prefigurat teoretic de Modelul Standard al fizicii – “Biblia” fizicii particulelor – sau daca nu cumva existenta unui altfel de boson Higgs va face necesara renuntarea la aceasta teorie.
Una dintre modalitatile prin care oamenii de stiinta incearca sa probeze daca particula descoperita respecta Modelul Standard al fizicii particulelor este studierea modalitatilor in care aceasta se descompune. Noul tip de particula este instabil, descompunandu-se dupa o fractiune infima de secunda in alte particule mai mundane. Modelul Standard din fizica face niste predictii specifice cu privire la tipul de particule care se nasc din descompunerea unui astfel de boson, precum si cat de frecvente sunt descompunerile.
Astfel, conform concluziilor preliminare obtinute de echipa care a realizat experimentul CMS, noua particula nu se descompune doar in alte tipuri de bosoni, asa cum ar fi fotonii, dar si intr-o clasa de particule denumite fermioni, care include particule de materie precum ar fi quarcii (care formeaza protonii) si leptonii (categorie din care fac parte electronii). Experimentul CMS a identificat faptul ca noul boson poate sa se descompuna in doi leptoni tau – fenomen ce nu era prevazut in Modelul Standard al fizicii particulelor.
Sursa: agerpres.ro

Niciun comentariu: