23 feb. 2014

Stiati ca...


1.“Un studiu clasic al lui Gates (1923) dovedește că diverse expresii pot fi recunoscute de copii numai la anumite vârste: râsul după vârsta de 3 ani, suferința spre 5–6 ani, mânia la 7 ani, frica, oroarea la 9–10 ani, surpriza la 11 ani, ura la peste 11 ani.
Într-un vechi experiment al lui Teleky, o fotografie a unei actrițe ce-și propunea să exprime ura a fost interpretată de către 100 subiecți adulți prin 39 de termeni diferiți. După gradele de dificultate a identificării expresiilor, Kramer (1931) a găsit că în pozele actorilor surpriza a fost recunoscută de 77% din subiecți, frica de 70%, iar oroarea de 62%, rușinea de 53%, mânia de 50%, ura de 19%”.
Paul Popescu-Neveanu,
Tratat de psihologie general

2. Fricii ii este frica de lucrurile care iti plac?                                                                                                
3.  Oamenii au mai mult de cinci simțuri? Pe lângă cele cinci simțuri identificate de Aristotel – văz, miros, gust, pipăit și auz – oamenii au și simțul echilibrului,  simțul dureriisimțul mișcării, simțul temperaturii relative etc. Mai mult: în funcție de diversele definiții ale simțurilor, se consideră că oamenii au de la cel puțin nouă simțuri până la mai mult de douăzeci. 
4.deși cu toții privim către viitor, fiecare dintre noi vede, de fapt, doar trecutul? Motivul? Creierul are nevoie de aproape 80 de milisecunde pentru a procesa informațiile primite, ceea ce înseamnă că, de fapt, cu toții trăim în trecut.
5. cu toții ne aflam, cu câteva secunde în urmă, în alt loc? Și asta nu doar pentru că Pământul se rotește în jurul Soarelui, dar și pentru că întreaga noastră galaxie călătorește prin Univers.                                                   6. atunci când o femeie însărcinată suferă un accident sau un atac de cord, bebelușul din pântece încearcă să o vindece, trimițând celule stem către zona afectată?   
 7. un râs simulat stimulează aceeași parte din creier ca un râs natural și, prin urmare, poate contribui la a ne simți mai “fericiți”?     

Niciun comentariu: