27 oct. 2014

Vampirii energetici

vampiri energetici
Trăiesc printre noi în număr foarte mare. Sunt acei oameni dificili în cazul cărora regulile obișnuite nu funcționează, care nu învață din greșeli, nu le pasă de consecințele faptelor lor și care nu ezită să te solicite în exces sau să te pună în pericol dacă asta le oferă un anumit avantaj.
Vampirii energetici nu au nimic supranatural. Ei sunt doar oameni cu tulburări de personalitate. Când oamenii se înnebunesc pe ei înșiși suferă de nevroze sau psihoze, iar când îi înnebunesc pe alții au tulburări de personalitate. Cele mai frecvente modele sunt: antisocialul, dramaticul, narcisistul, obsesiv-compulsivul și paranoicul. Cei mai mulți dintre ei nu sunt atât de grav tulburați încât să poată fi diagnosticați oficial cu tulburări de personalitate și în ciuda caracteristicilor patologice și secătuitoare posedă unele trăsături de personalitate pe care ceilalți le găsesc atractive. Tulburarea constă în faptul că ei văd lumea diferit de oamenii normali, iar percepțiile lor sunt deformate de dorința pentru lucruri imature și inaccesibile. Cer atenție totală și exclusivă, o dragoste care dă mereu și nu cere nimic în schimb, divertisment și extaz, iar de lucrurile plictisitoare și grele să se ocupe altcineva. Chiar dacă sunt adulți, în interior au rămas doar niște bebeluși!
Așa cum vampirii din filme se sperie de cruci, usturoi sau apă sfințită, vampirii energetici se simt amenințați de lucruri normale precum responsabilitatea, incertitudinea, plictiseala sau necesitatea de a oferi, nu doar de a primi.
1. Vampirii antisociali
Nu țin seama de regulile sociale și sunt dependenți de senzațiile tari. Iubesc petrecerile, sexul, drogurile și orice le oferă un stimulent. Urăsc plictiseala. Sunt fermecători, sexi, cuceritori, excitanți și buni la distracție. Sunt cei mai implicați în activități ilegale. Nu acceptă să li se spună ce să facă. Profită de alții și adesea fac istericale pentru a obține ceea ce doresc. Nu au abilitatea de a plănui și de a învăța din greșeli, pe partea personală trec printr-un divorț, au dificultăți financiare și chiar probleme cu drogurile și alcoolul. Cel mai bun mod de a te proteja de ei este să-i recunoști înainte de a-și pune farmecele în acțiune. Ceea ce au făcut în trecut este cel mai bun indicator pentru ceea ce vor face în viitor. Așadar, verifică-le recomandările!
2. Vampirii dramatici
Trăiesc pentru atenție și acceptare. Specialitatea lor este să arate bine. Sunt experți în ascunderea propriilor motivații chiar de ei înșiși. Nu consideră niciodată că fac ceva inacceptabil. Se consideră doar niște oameni drăguți care vor să ajute, iar dacă pui la îndoială acest lucru, vei avea de suferit. Ceea ce au de oferit este un spectacol și nu vei primi nimic mai mult. Sunt foarte preocupați de modă și de felul în care arată. Ei au inventat aerobicul, operațiile estetice, liposucția și bolile nediagnosticabile. Trebuie totuși să înțelegi că atitudinea lor este direcționată spre a se păcăli pe sine și nu pe ceilalți. Învață să-i cunoști mai bine decât se cunosc ei. Dacă îi vei obliga să recunoască ce fac, vei pica mai prost decât ei.
3. Vampirii narcisiști
Nu se gândesc deloc la nevoile altora și refuză să joace după regulile muritorilor. În propriile lor minți ei sunt niște legende, dar unii dintre ei chiar sunt capabili să-și transforme fanteziile în realitate. Sunt specialiști în a se considera cei mai grozavi, deși în ochii altora ei nu sunt niciodată astfel. Ironia face că realizarea visurilor lor este benefică și celorlalți. Ei au inventat arta, știința, afacerile, sporturile și orice la care se poate concura. Trăsătura care le lipsește cu desăvârșire este considerația pentru nevoile, părerile și sentimentele celorlalți. Nu fac nimic care să nu-i ajute și pe ei într-un fel sau altul. Simt nevoia să demostreze continuu că sunt grozavi și nimic nu este destul pentru ei.
4. Vampirii obsesiv-compulsivi
Te epuizează fiind foarte harnici și conștiincioși. Sunt dependenți de siguranță, detalii și control, iar ceea ce dezvoltă tulburarea lor este frica de a face ceva greșit. Ei nu pot vedea pădurea de copaci. În același timp cu ajutorul lor se rezolvă treburile dificile și plictisitoare. Ei sunt cei care se asigură că ceilalți nu o iau prea mult pe arătură și îndeplinesc sarcinile grele și neplăcute. Nu le place să facă rău altora, dar o vor face dacă acțiunile celorlalți le amenință sentimentul de control. Iau decizii cu dificultate și nu pot rosti cuvinte de laudă. În realitate, în interiorul lor există un antisocial care încearcă să iasă la suprafață. Atâta timp cât îi protejează pe alții de instinctele lor, nu sunt nevoiți să se lupte cu cele proprii.
5. Vampirii paranoici
Paranoia este, de fapt, o simplitate supranaturală a gândirii care le dă acestora posibilitatea de a vedea în cele mai mici detalii lucruri pe care alții nu le văd. Scopul lor este să știe Adevărul și să alunge orice ambiguitate din viața lor. Trăiesc după reguli concrete pe care le cred bătute în cuie și sunt mereu în căutarea dovezilor de abatere de la reguli pe care, de obicei, le găsesc. Sunt un fel de polițiști în lumea vampirilor și ești în siguranță atâta timp cât te afli în cărțile lor albe. Văd dincolo de suprafața lucrurilor conotații ascunse și realități profunde. Majoritatea vizionarilor și teoreticienilor au această sclipire. Ceea ce nu văd ei este rolul pe care îl joacă la în crearea acestei ambiguități și faptul că tocmai neîncrederea lor invită la duplicitate. Dar dacă ai ceva de ascuns, un vampir paranoic va afla.
Obiceiurile vampirilor
Acționează cu egoismul animalelor de pradă și al copiilor mici. Dacă interesele tale coincid cu ale lor pot fi muncitori, agreabili, plăcuți. Totul se schimbă când nevoile tale intră în conflict cu cu ale lor.
  • Regulile se aplică altora, nu lor. Ei au învățat cât de ușor este să profiți când nu urmezi regulile la fel ca ceilalți.
  • Nu consideră că fac greșeli și nu sunt dispuși să răspundă pentru comportamentul lor, mai ales când consecințele sunt negative.
  • Nu acceptă refuzuri și nu sunt dispuși să aștepte.
  • Se folosesc de ceilalți fără scrupule pentru a-și atinge scopurile. Nu au niciun scrupul când vine vorba să-ți ia munca, banii, iubirea, atenția, admirația, trupul sau sufletul. Când se oferă să te ajute au, de obicei, intenții ascunse.
  • Nu vor vedea în tine un prieten care îi ajută, ci o oportunitate. Iau întotdeauna mai mult decât dau.
  • Sunt actori perfecți care îți vor arăta ceea ce dorești să vezi. Fac asta atât de bine, încât se păcălesc și pe ei că ar fi cine pretind la un moment dat.
  • Sunt lipsiți de integritate, goi pe dinăuntru. Nu îi interesează cine sunt ei, ci doar ceea ce vor. Așa cum vampirii din filme nu-și văd reflexia în oglindă, cei energetici nu sunt capabili să-și sondeze interiorul.
  • Se ascund în spatele secretelor întunecate din care își extrag forța. Legăturile cu ei implică detalii care ar trebui ținute secrete. Dacă stai prea mult în preajma lor, te vor face să te porți la fel de imatur ca ei.
  • Îi poți recunoaște prin faptul că provoacă reacții puternice imediate, pozitive sau negative. Dacă ai reacții fizice, dureri de cap sau furnicături aproape sigur ai de-a face cu unul.
Cum îi identifici
Vampirii energetici folosesc metodele hipnotizatorilor, invitându-te să fii atent la ei și nu la ce fac. Folosesc dorințele oamenilor pentru a-i controla. Sunt foarte pricepuți în a crea o realitate alternativă și îi fac pe ceilalți să creadă în ceva ce nu există. Oferă posibilitatea victimelor de a alege între două variante dintre care una este imposibilă, exploatând faptul că teama de consecințele negative este mai mare decât consecințele însele.
Semnele hipnozei sunt atunci când acționezi diferit de ceea ce faci de obicei, mai ales în preajma unei persoane pe care nu o cunoști prea bine. Gândirea critică este arma împotriva acestei metode. Când te simți confuz, nu face nimic până când nu pricepi ce se întâmplă.
Strategii de luptă împotriva vampirilor
  • Este o pierdere de vreme să le explici că greșesc sau să îi faci să se simtă vinovați pentru cum te fac să te simți. Nu sunt capabili să înțeleagă și vor veni cu negații și justificări sau, și mai grav, vor găsi metode să se răzbune!
  • Cunoaște-i și clarifică-ți scopul - valorifică-le abilitățile care îi fac deosebiți deoarece în contextul potrivit pot face lucrurile mai bine decât oamenii obișnuiți, stabilește reguli clare de a relaționa cu ei, respectă-le sau evită-i dacă simți că riscurile sunt mai mari decât beneficiile.
  • Verifică din alte surse - nu permite unui vampir energetic să devină singura ta sursă de informație.
  • Fă ce nu fac ei – fă-ți griji dacă ei nu își fac (mai ales pentru tine), fii direct și sincer când ei evită să fie, exprimă-ți clar intențiile cu cei alunecoși, caută complexitatea acolo unde ei îți spun că e simplu și simplitatea unde îți spun că e complex, cere timp de gândire celor violenți și cere-le părerea, nu lua criticile la modul personal.
  • Fii atent la acțiunile lor, nu la cuvinte.
  • Identifică strategia de hipnoză – vampirii vor încerca să te convingă să faci ceva exploatând unul dintre cele șapte modele de persuasiune:
- Fă-o pentru că mă placi;
- Fă-o ca să întorci o favoare;
- Fă-o pentru că toată lumea o face;
- Oferta e valabilă o perioadă limitată de timp;
- Fă-o pentru a fi consecvent;
- Trebuie să mă crezi pentru că sunt o autoritate în domeniu;
- Fă-o sau altfel… (de obicei altfel implică o amenințare și s-ar putea să fii mai avantajat alegând altfelul).
  • Alege-ți bătăliile – bătălia pe care trebuie să o duci cu un vampir este să eviți să fii înșelat de el. Cea pe care o poți pierde este să îi permiți să îți compromită valorile și să încerci să îi demonstrezi lui ceva. Cea pe care o poți câștiga este să demonstrezi lumii cine sunt ei. Nu încerca să învingi în jocul lor. Nu vei câștiga niciodată.
  • Lasă circumstanțele să-și facă treaba – fii întotdeauna atent, clarifică circumstanțele, laudă sau critică în funcție de tipul cu care ai de-a face (dramaticii au mare nevoie să fie lăudați, de exemplu), evită pedepsirea și lasă lucrurile să capete contur.
  • Alege-ți cuvintele
  • Ignoră isteriile – prin istericale se așteaptă să te sperie. Fă ceva neașteptat, cum ar fi să vorbești în șoaptă.
  • Cunoaște-ți limitele - nu încerca să-i oprești dacă vor să plece pentru că o vor face oricum, învață la ce să te aștepți din partea lor, retrage-te înainte de a fi târât în ceva ce vei regreta, evită-i dacă te simți depășit de situație!

Niciun comentariu: