29 oct. 2015

Stii cine esti?” – Toate persoanele pe care le intalnesti reflecta un aspect al propriei tale fiinte

stii cine esti
Tot ceea ce vezi incearca sa-ti arate cine esti cu adevarat, ca o oglinda. Aceasta teorie nu e usor de acceptat. Desi nu e complicata, e dificil de pus in practica fiindca orgoliul nostru se simte profund lezat, mai ales daca ceea ce observam ne deranjeaza. Si chiar atunci cand admiram pe cineva, uneori e greu sa acceptam ca nu suntem o persoana atat de deosebita, ca suntem intr-adevar imaginea celui pe care-l privim.
Ce vezi in jurul tau? Cum ii vezi pe oamenii alaturi de care traiesti? Cum ii vezi pe cei cu care lucrezi? Cum ii vezi pe oameni in general, pe strada sau la cumparaturi? Tot ceea ce privesti te reflecta pe tine.
Daca ai folosi aceasta teorie a oglinzii macar cateva momente in fiecare zi, in viata ta s-ar produce o schimbare importanta.
Sa presupunem ca pentru a fi ajutat sa te cunosti, sa evoluezi si sa te vezi cu adevarat, ai fost inconjurat cu oglinzi. Oriunde mergi, orice faci, te poti observa continuu intr-o oglinda. In loc sa vezi persoane agresive, oameni care te deranjeaza sau fiinte extraordinare, inlocuieste-le cu o oglinda si viata ta va lua un curs complet nou. Cand te privesti in oglinda din baie, e destul de clar ca persoana la care te uiti esti tu. Indiferent daca ai o fata incruntata sau radioasa, vesela sau trista, catifelata sau plina de cosuri, stii foarte bine ca este vorba despre tine. Daca nu-ti place imaginea pe care o vezi, nu te superi pe oglinda, nu-i asa?
Exact acelasi lucru se intampla in viata ta: toate persoanele pe care le intalnesti reflecta un aspect al propriei tale fiinte.
Te deranjeaza daca un alt automobilist care, dupa tine, conduce mizerabil, iti taie calea? Care e prima ta reactie? Te infurii, o judeci pe persoana respectiva, o critici? In caz afirmativ, data viitoare cand ti se intampla acelasi lucru procedeaza in felul urmator: dupa primele momente de teama, incearca sa-ti dai seama ce te-a deranjat in comportamentul celuilalt. Faptul ca mergea prea repede? Lipsa de respect? Neatentia? Daca simti ca e vorba de o lipsa de respect sau de atentie, intreaba-te in ce situatie din viata ta manifesti lipsa de respect sau de atentie fata de cineva. Incearca sa descoperi cand vrei sa le impui altora propriile tale idei, sa schimbi modul de viata al celorlalti etc., fie ca e vorba de partenerul de viata, de copii sau de colegii de serviciiu.
Te deranjeaza sa vezi pe cineva cu o situatie mai buna decat tine? Simti o oarecare invidie sau gelozie fata de cineva care are o casa mai frumoasa decat a ta, haine mai elegante, o slujba mai buna, un salariu mai mare sau un titlu mai impozant? Mai ales daca ai impresia ca muncesti mai mult decat persoana respectiva si crezi ca meriti cel putin cat ea? In acest caz, probabil ca iti doresti mult toate acele lucruri. Dar cine te impiedica sa le obtii? Nimeni altcineva decat tu. Sentimentul ca nu le meriti, gandul ca nu e bine sa fii bogat, ca oamenii instariti sunt niste hoti si asa mai departe blocheaza realizarea lor. Indiferent de motive, tu ai decis, intr-un moment sau altul din viata ta, ca nu meriti acele lucruri frumoase – si acesta este singurul motiv pentru care nu le ai!
Sa presupunem ca observi pe cineva care mananca prea mult, care bea in exces, care nu se poate controla si aceasta te infurie. Observa ce anume te tulbura. Lipsa de control? Dependenta? Daca e vorba de lipsa de control, esti pe cale sa-ti dai seama ca tu insuti, in anumite momente, nu-ti poti stapani simturile si nu-ti place acest comportament. De multe ori in viata, fiindca nu vrei sa te vezi si sa te accepti asa cum esti, vei incerca sa te controlezi, sa te impiedici de a manca sau de a-ti safisface simturile. In cazul acestui tip de control, cand in sinea ta iti doresti un lucru, dar actionezi contra dorintei tale, apare o tensiune si, intr-un moment sau altul, totul sfarseste prin a exploda. Atunci apar bolile sau problemele ca alcoolismul, bulimia sau obsesiile sexuale.
Daca incerci sa-ti controlezi viata in mod excesiv, unul dintre simturile tale se va deregla complet. Important este sa inveti sa te stapanesti.
Dar cum ajungi sa devii propriul tau stapan?
In primul rand, acceptand ca in prezent se intampla sa-ti pierzi stapanirea de sine si aceasta nu inseamna ca esti o persoana “rea”. Recunoaste ca nu ai intentia sa fii astfel toata viata, chiar daca acum nu ai puterea sa tii lucrurile sub control. Trebuie sa te accepti in intregime si sa-ti permiti ca, uneori, sa-ti pierzi autocontrolul. Oricum, tu esti singurul care plateste un pret. Astfel, vei inceta sa te judeci si sa-i judeci pe ceilalti si, treptat, vei ajunge sa-ti rezolvi problema, indiferent de natura acesteia.
Cand cineva nu este propriul sau stapan, atunci el nu este in contact cu adevarata sa putere, puterea de a-si crea propria viata. Majoritatea oamenilor se confrunta cu diferite grade de dependenta, mai mari sau mai mici. Foarte putini sunt cei care nu asteapta nimic de la ceva sau cineva pentru a fi fericiti. Invatand sa ne stapanim, sa ne cunoastem mai bine, ne vom elibera treptat de toate dependentele.
Felul in care te vezi pe tine este ceea ce proiectezi asupra celorlalti. Straduieste-te sa vezi frumusetea pretutindeni in jurul tau! Aceasta iti va influenta intreaga viata, deoarece frumusetea este nevoia cea mai importanta a corpului emotional.
Cu cat vei vedea mai multa frumusete in tine si in jurul tau, cu atat viata ta va deveni mai frumoasa. Depinde numai de tine sa te inconjori cu frumusete!
Viata ta se poate schimba dintr-un moment intr-altul in functie de ceea ce alegi sa vezi. Nimeni nu te poate face sa percepi lucrurile, oamenii sau situatiile altfel decat o vrei tu. Bineinteles, ceilalti te pot influenta, dar tie iti revine decizia finala. Aceasta reprezinta puterea de a-ti crea propria viata. Este o putere extraordinara: aceea de a vedea pretutindeni frumusetea.
Spiritul tau constient si subconstient se hraneste cu ceea ce percep simturile tale. Tot ce citesti, tot ce captezi cu ochii constituie o hrana pentru spirit.
Tu decizi daca aceasta hrana il imbogateste sau il imbolnaveste.
„Stii cine esti?” – Lise Bourbeau 
Va multumesc,
http://alinablagoi.ro/stii-cine-esti-toate-persoanele-care-intalnesti-reflecta-aspect-propriei-tale-fiinte/

Niciun comentariu: