5 dec. 2015

MESAJELE ASCUNSE ÎN EMOȚIILE NOASTRE

Cred cu tărie că starea noastră naturală este o stare de bine și de liniște interioară.  Cu toate acestea, ni se întâmplă tot felul de lucruri, a căror interpretare ne creează alte emoții decât bucuria, iar acele emoții ne împiedică să experimentăm starea noastră naturală de serenitate.  Dacă vom acorda atenție acelor emoții și vom înțelege că poveștile care duc la ele ne dau libertatea de a le transforma, vom înlătura blocajele în calea fericirii noastre.
Emoțiile noastre au mesaje pentru noi. Și fiecare emoție conține un dar. Când experimentăm o emoție care ne supără, e important să recunoaștem acea emoție și să investigăm ce e în spatele ei.  Dacă emoțiile sunt recunoscute și apreciate pentru mesajul pe care ni-l transmit, pot trece prin noi, îndeplinindu-și misiunile.
Mulți dintre noi nu știu să identifice când au o anume emoție, deci nici măcar nu realizează că au nevoie să înțeleagă ce a creat-o. Dacă nu acordăm atenție emoțiilor noastre pe măsură ce au loc, ele se înghesuie înăuntrul nostru, iar noi începem să devenim anxioși sau depresivi și rămânem blocați în aceste emoții neplăcute.
Emoțiile sunt în interiorul nostru, deși există expresii faciale și comportamente care le exprimă.  Provocarea este că anumite familii ne ajută să le etichetăm și să înțelegem emoțiile mai puțin ca altele, deci nu știm cum să identificăm ce anume simțim.  Și câteodată părinții noștri neagă acele emoții pe care expresiile sau comportamentele noastre arată că le avem.  Multe familii nu sunt deloc confortabile cu exprimarea emoțiilor. Unii dintre noi cresc în familii unde anumite emoții nu sunt acceptate. În alte familii poți să fii vesel, dar nu ai voie să fii trist.  În alte familii, să fii vesel este o amenințare, dar tristețea este admisă. În familia mea exprimarea mâniei era interpretată ca o nebunie.
Emoții de bază
Identificarea emoțiilor noastre este primul pas pe Calea Fericirii și mulți dintre noi au nevoie de ajutor pentru a-și recunoaște propriile emoții. Iată câteva dintre emoțiile de bază pe care le putem conștientiza (adaptare după Modelul Medows de Desprindere de Codependență).  Definițiile citate sunt traduse și adaptate din Random House Dictionary of the English Language.
Emoțiile noastre sunt instrumente valoroase pentru viața și relațiile noastre, dacă învățăm cum să le recunoaștem, să le intrepretăm și să răspundem la mesajele lor.
Bucuria – “emoția unei mari încântări sau fericirea cauzată de ceva bun sau satisfăcător; plăcere pasională.”  Ne creăm bucuria prin observarea lucrurilor bune, prin recunoștință și prin stabilirea unor așteptări mai rezonabile pentru fericire și bucurie.  Mesajul bucuriei este “cum găsesc mai multă.”  Dând atenție la ce se întâmplă atunci cînd simțim bucurie, aflăm ce lucruri am putea alege să facem mai des în viața noastră.  Plăcerea pe care o avem atunci când privim un apus superb atunci când suntem în vacanță ne poate aduce aminte să mergem undeva în natură pentru a privi apusul de soare, indiferent unde suntem.
health-110512-003-617x416
Tristețea sau durerea – “o suferință cauzată de o pierdere, o nenorocire, o dezamăgire, etc.; durere, tristețe sau regret.”  Mesajul este “Am pierdut ceva,” sau“Am fost rănit.”  Când te simți trist sau rănit, întreabă-te, “Este asta într-adevăr o pierdere? Sau cred că am suferit sau mi-e frică de suferință, sau interpretez asta ca pe o pierdere pentru că am avut așteptări nerealiste?”
Dacă este o adevărată pierdere și nu ceva ce poți recupera, acceptă pierderea și dă-ți voie să o simți, nu nega suferința, apoi mergi mai departe. Alte ori, ai putea simți o pierdere, dar poți în continuare să ceri ceea ce vrei, așa că spune ceea ce vrei.  Cere ceea ce vrei și acceptă ceea ce primești, iar dacă tu crezi cu adevărat că vei obține ce ai nevoie, așa va fi.  Tristețea poate apărea din ignorarea celorlalte emoții, din faptul că nu reacționezi la messajele pe care acestea ți le transmit și din păcate această tristețe se poate transforma în depresie.
Furia – “o emoție puternică de nemulțumire și beligeranță provocată de ceva rău presupus sau real.” Cineva sau ceva te-a făcut să te simți rănit sau amenințat (tristețe sau frică).  Fizic este o eliberare de adrenalină și ai putea simți o cădură puternică și o eliberare de energie. E dificil să ne concentrăm pe orice altceva decât ceea ce a produs furie. Ajută mult să respirăm adânc înainte să răspundem, atunci când suntem furioși.
Mesajul – există ceva ce ai nevoie să faci pentru a avea grijă de tine? Există cineva care încearcă să te rănească? Sau este o convingere despre cineva care nu te respectă?  Dă-ți seama ce ai nevoie să faci pentru a te proteja și acționează. Ai nevoie să comunici cu cineva despre ceea ce te face să te simți rănit sau amenințat?  Dacă e așa, spune, “Când ai spus (sau făcut) …, am interpretat asta ca … și m-am simțit rănit și furios.” Frustrarea este adesea un nivel scăzut de mânie, rezultată din faptul că așteptările nu sunt îndeplinite. Mânia neidentificată duce la probleme fizice și la relații nefericite, precum și la depresie și anxietate.
anger
Teama – “o emoție tulburătoare declanșată de a o iminentă durere, un iminent pericol,  etc. sau de iluzia acestora.” Teama poate fi folositoare pentru că îți poate arăta acolo unde există o amenințare. Poate deasemenea fi declanșată de o convingere care interpretează amenințarea acolo unde nu este un pericol fizic (agorafobia sau teama de a te face de râs vorbind în fața unui grup).  Întreabă-te, “Care ar fi cel mai rău rezultat?” Imaginează-ți. Ce ai face? Ai supraviețui? Ce s-a întâmpla dacă nu ai reuși? Este ceva ce poți face ca să schimbi acel rezultat într-unul mai bun? Acționează.  Și dacă nu ai ce face, de ce să îți strici bucuria zile de azi, îngrijorându-te în privința a ceva ce se poate întâmpla în viitor și nu poți controla?
Teama irațională este omniprezentă în viața majorității oamenilor din ziua de azi.  Temerile noastre cele mari sunt că nu avem destul, că nu suntem destul și bineînțeles, teama de moarte. Leacuri minunate pentru aceste temeri iraționale sunt iubirea, recunoștința și dăruirea către ceilalți. Anumite atitudini care reduc teama includ: credința că esți tot ceea ce ai nevoie, că ești valoros și că meriți să fii iubit; și conștientizarea că fericirea nu vine din cât de mult ai, ci din mulțumirea cu ceea ce ai.
Iubirea – “o afecțiune tandră și pasională,” “o emoție de atașament cald și de afecțiune profundă,” sau “un interes afectiv pentru binele celorlalți”.  În toate formele ei, iubirea e o emoție extraordinară. Simțirea iubirii emanând din inima și din ființa noastră către ceilalți este o sursă extraordinară de fericire. Când oamenii mă întreabă dacă e mai bine să iubești sau să fii iubit, le răspund că din vreme ce iubirea stă în puterea noastră, cred că e mai bine să iubești.
Cultivarea abilității de a simți iubire pentru ceilalți, chiar și pentru aceia care ne pun la încercare, este o practică pentru sporirea fericirii noastre. Medierile pline de bunătate și iubire sunt unul dintre modurile în care putem face asta, la fel și alegerea de a accepta că toți suntem imperfecți și merităm iubirea.  Simțirea iubirii și compasiunii față de cineva, sau față de umanitate în general, ne ajută să ne simțim conectați cu ceilalți, o nevoie umană fundamentală. Este important să ne iubim pe noi înșine și pe ceilalți. Brené Brown spune că nu putem să simțim cu adevărat compasiune pentru alții dacă nu putem simți compasiune pentru noi înșine.
baby-expose-to-the-sun-for-vitamin-d
Singurătatea – “lipsa unei companii sau a unor relații de simpatie sau de prietenie.”  Teama de a fi singur este un sentiment puternic care apare ori de câte ori credem că am fost sau vom fi respinși. Apare adesea când interpretăm acțiunile cuiva ca fiind dovada că nu suntem acceptați sau plăcuți. Fiecare om a experimentat la un moment dat un sentiment că nu este acceptat – fie că s-a întâmplat la școală, sau pentru că nu aveau un iubit sau o iubită, sau când era convins că nimeni nu îl apreciază sau îl iubește. Dacă ne iubim și ne apreciem noi înșine și învățăm să ne bucurăm de propria companie, nu avem de ce să ne fie teamă de singurătate. Conștientizarea faptului că ceilalți se simt câteodată nesiguri pe ei ne amintește că putem oricând să ne conectăm cu cineva care este singur, sau să ne alăturăm unui grup, decât să hrănim suspiciunea că nimeni nu ne place..
Entuziasmul – “interes viu, absorbant; implicare plină de energie.” Aceasta este emoția de a fi ‘înflăcărat’ și plin de energie făcând ceva anume. Entuziasmul descrie ceea ce experimentăm atunci când suntem angajați atât de tare în ceea ce facem încât pierdem noțiunea timpului, putând uita chiar să mâncăm. Mihalyi Csikszentmihalyi numește această stare ‘flux’ și spune că este un factor important într-o viață plină de sens și fericire. Observarea momentelor când simțim entuziasm ne ghidează către activitățile pentru care ar fi important să ne dedicăm timp în viața noastră.
enthusiasm-moneyenthusiasm-money
Vina și regretul – “faptul sau starea de a fi comis o ofensă, o nedreptate, etc, în special împotriva moralei sau a legii, un sentiment de responsabilitate sau remușcare pentru o ofensă, o nedreptate reală sau imaginară, etc.”  Fizic, poți simți o dorință de a te micșora, de a da timpul înapoi pentru a face altfel acel lucru și ai putea simți că te înroșești.
Mesajul este că ți-ai încălcat valorile. Aceasta este de obicei o emoție despre o acțiune sau lipsa unei acțiuni, dar poate fi și despre anumite gânduri. Poate că ai încălcat niște bariere și ai rănit sau ai forțat pe cineva. Când simți asta, întreabă-te dacă ai fi putut ofensa pe cineva. Probabil că va trebui să verifici asta cu ceilalți. Apoi, îți poți corecta greșelile (să recunoști ce ai făcut, să ceri iertare). Te poți ierta? Sau îți asumi responsabilitatea pentru ceva ce nu ține de tine?
Rușinea – “emoția dureroasă apărută din conștientizarea a ceva lipsit de onoare, nepotrivit, ridicol, etc, făcut de sine sau de alții” “rușinea este un sentiment dureros cauzat de conștientizare sau de expunerea la un comportament sau circumstanțe nevrednice sau indecente: cineva simte rușine când este prins mințind. Fizic, putem simți ca și când am vrea să dispărem, să fim invizibili, sau să ne ascundem undeva înauntrul nostru.
Rușinea este să te simți că nu meriți sau nu ești suficient de bun, mai mult pentru cine ești decât pentru ce ai făcut. Această emoție este adesea un semnal că ai convingeri că nu ești suficient de valoros sau că trebuie să fii perfect. Din vreme ce perfecțiunea este un standard pe care oamenii supuși greșelii nu îl pot atinge, îi poate face pe unii oameni să experimenteze rușinea de a nu fi suficienți de buni. Mesajul este să ne examinăm credințele despre noi înșine și să ne acceptăm imperfecțiunile și să credem că toți oamenii merită iubire și respect, inclusiv propria persoană.
Unii dintre noi simt rușine ca rezultat a ceea ce alții le-au făcut – victime ale abuzului sexual sau fizic ca și copii, sau copii ai unor părinții dependenți de alcool sau droguri – toți pot exerimenta rușinea. E rezultatul sentimentului că abuzul a fost vina lor sau a faptului că se așteaptă de la ei să rămână secret.  Cercurile dependenților au o zicală, “Ești bolnav ca secretele tale.” Secretele, indiferent că sunt ale tale sau ale altcuiva, pot crea rușine. Mesajul este să dăm înapoi rușinea persoanei care nu ne-a respectat și să ne iertăm pe noi înșine pentru ținerea secretului, sau pentru că nu am putut să ne apărăm sau nu am putut să îi apărăm pe alții.
Dacă tot ce poți identifica este anxietate, ai nevoie să înveți să identifici care dintre emoțiile de mai sus sunt în spatele anxietății, ca să poți identifica ce abordare va vindeca emoția. David Lykken, cercetătorul cel mai citat în privința “punctului de setare a fericirii” a identificat de curând acești “hoți” frecvenți ai fericirii: depresia, teama, timiditatea, furia și resentimentul.  Dacă îi arestăm pe acești hoți atunci când îi prindem furându-ne fericirea și acționăm pentru îndepărtarea lor, fericirea noastră va spori.
Odată ce identificăm o emoție inconfortabilă, există întrebări pe care să ni le punem. Există ceva în această situație care trebuie schimbat?  Există un pericol, sau cineva m-a rănit? Există ceva ce pot face pentru a mă proteja? Ce convingeri despre mine, despre situație sau despre lume folosesc pentru a interpreta ceea ce mi s-a întâmplat?  Odată ce identificăm convingerile care sunt asociate cu emoțiile noastre, putem cerceta adevărul pe care îl conțin și dacă ne este de folos. Apoi putem să adoptăm convingeri diferite care să creeze alte emoții.
Închei cu acest citat minunat “Viața e pe zile și fiecare zi are o poveste.”  Dacă vrei să înțelegi la ce se referă Oana Pellea când spune că fiecare zi are o poveste, urmărește discursul ei despre curajul de a fi autentic si de a-ți asuma emoțiile:
http://www.alinaroman.ro/mesajele-emotiilor-noastre/

Niciun comentariu: